Radionice "Rastimo zajedno"

Kao dio šireg programa UNICEF-a za podršku roditeljstvu Prve tri su najvažnije! stvoren je Program radionica za roditelje „Rastimo zajedno” koje se od 2008. godine provode s roditeljima najmlađe djece širom Hrvatske.

Radionice za roditelje „Rastimo zajedno” omogućuju protok novih informacija, znanja, vještina i podrške roditeljima te promiču rast i razvoj i roditelja i djeteta.

Na radionicama roditelji s voditeljicama i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, uviđaju načine na koje se odnose prema svom djetetu te doznaju i za druge moguće načine.

Također se upoznaju sa znanstvenim stajalištima o pozitivnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i o roditeljstvu na dobrobit djeteta (i roditelja).

Uz to, preispituju se vrijednosti u podlozi vlastitog roditeljstva, uči o potrebama djece i roditelja i načinima njihovog zadovoljavanja, vježbaju komunikacijske vještine i odgovara na druga pitanja za koja roditelji izraze interes.
Predavanjima i vježbama stječu se znanja i vještine koje roditeljima koriste u odnosu s djetetom.

  • Razgovorom se izmjenjuju iskustva o rješavanju problema s djetetom.
  • Druženjem se postaje sigurniji, samopouzdaniji, zadovoljniji.


Danas znamo:

  • da su prve godine života osobito važne za razvoj svakog ljudskog bića. Tada se postavljaju temelji cjelokupnog razvoja i životnih mogućnosti i prilika.
  • da su u prvim godinama djetetova života roditelji osobito važni. Oni su ti koji zadovoljavaju temeljne potrebe djeteta, pružaju emocionalnu toplinu i usmjeravaju djetetovo učenje i razvoj.
  • da roditelji imaju pravo na podršku u ispunjavanju svojih roditeljskih odgovornosti.


U današnje vrijeme kada se susreću s mnoštvom poruka o poželjnom načinu podizanja djece, roditelji često imaju pitanja i nedoumice, npr:

Postupam li dobro? Što mojem djetetu zaista treba? Činim li dovoljno? Kako raditi ono što je najbolje za dijete, a pri tome ne zanemariti sebe?

Roditelj najbolje poznaje svoje dijete i sebe, ali iskustva stručnjaka i drugih roditelja često su dobrodošla. Nitko ne zna sam sve dogovore na sva pitanja!

Što su rekli roditelji o Programu:

„Cure su dobile mamu koja ih bolje razumije, manje viče, više razgovara, puno se igra; koja je zadovoljnija sobom i svojim životom što se odražava i na njih.”

„Proširio sam svoje vidike glede odgoja djece, promijenio neke ‘metode’ odgoja koje me nisu usrećivale, a ni djecu.”

„Imam puno više smirenosti u odgajanju, ne događaju se više osjećaji nemoći i gubitka kontrole.”

„Spoznala sam da ne moram biti savršen roditelj.”

„Očekivao sam da će mi netko’soliti’ pamet kako odgajati dijete. Već nakon prve radionice bio sam oduševljen.”


Ispiši stranicu