Briga o djeci s posebnim potrebama u prehraniDjeca alergična na orašaste plodove dobiju kruh bez sjemenki, kad je na jelovniku pecivo sa sjemenkama.
Djeca alergična na med dobiju džem.
Djeca alergična na ribu dobiju piletinu.
Djeca alergična na rajčicu, mrkvu, mahune, grah, grašak, bob, leću,  soju ili drugo povrće dobiju ručak bez navedenog povrća (dobiju drugo povrće koje je taj tjedan na jelovniku).
Djeca alergična na neku vrstu voća  dobiju drugo voće koje je taj tjedan na jelovniku.

Djeca alergična na kravlje mlijeko i jaja
 
Kravlje mlijeko se zamjenjuje zobenim mlijekom, bademovim mlijekom ili nekim drugim u dogovoru sa roditeljima.
Npr. kada je na jelovniku tjestenina djeca dobiju pužiće bez jaja.
Mliječni keks- keks bez jaja i mlijeka,npr digestiv keks.

Kod bezglutenske prehrane koriste se proizvodi i namirnice  bez glutena te ukoliko je na jelovniku npr tjestenina, djeca dobiju tjesteninu bez glutena, ukoliko je jelo u kojem se koristi brašno tada se dodaje brašno bez glutena (kukuruzno,bademovo,brašno od slanutka)

Podatke i dokumentaciju roditelji dostavljaju višoj medicinskoj sestri nakon testiranja i obrade kod doktora određene specijalnosti. Po tom se izrađuje plan prehrane djeteta o čemu se pismeno obavještava centralna kuhinja ( glavna kuharica) i područne kuhinje objekta na koji je dijete smješteno. Obavezno se pismeno daju upute odgojiteljima skupine uz dodatna usmena pojašnjenja. Dokumentaciju prikuplja, obrađuje i čuva viša medicinska sestra.

Viša medicinska sestra prati provođenje preporučenih uputa o prehrani i dalje po potrebi usklađuje s novonastalim potrebama ako do njih dođe.

O pripremi obroka, transportu i distribuciju na objekt na kojem je smješteno dijete s posebnom potrebom, brine glavna kuharica Višnja Meštrović.

Odgajatelji skupina na osnovu pismeni i usmenih uputa više medicinske sestre vode brigu da dijete s posebnom potrebom u prehrani dobije i pojede za njega pripremljeni obrok, odnosno da ne pojede hranu koja mu je zabranjena.


Ispiši stranicu