Zdravstvena zaštita djece u vrtiću

 UPUTE RODITELJIMA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI DJECE U DJEČJEM VRTIĆU
 
Poštovani roditelji,
Radi što bolje suradnje i zaštite zdravlja Vašeg djeteta i druge djece koja borave u Vrtiću molimo Vas da slijedite navedene upute:

1. Ako je Vaše dijete bolesno molimo Vas da ga ne dovodite u dječji vrtić, već se obavezno javite nadležnom pedijatru
Neki od najučestalijih simptoma bolesti koji se javljaju kod djece:
  • Povišena tjelesna temperatura
  • Povraćanje
  • Proljev
  • Kašalj
  • Gusti zeleno žuti sekret iz nosa
  • Osip
  • Otežano i ubrzano disanje
  • Upala oka (crvenilo, iscjedak)
 
Ako se dijete razboli u vrtiću roditelji će biti obaviješteni od strane odgojitelja, zdravstvenog voditelja ili člana stručnog tima, a dužnost roditelja je žurno doći po dijete te ga odvesti liječniku.
 
DIJETE KOJE JE BOLESNO NE MOŽE BORAVITI U DJEČJEM VRTIĆU!!
LIJEČENJE DJETETA SE  PROVODI KOD KUĆE ILI U NADLEŽNOJ ZDRAVSTVENOJ USTANOVI!

Ulaskom bolesnog djeteta u kolektiv postoji velika mogućnost zaraze druge - zdrave djece koja borave u odgojnoj skupini. 


2. Svako zdravstveno oboljenje , a posebno zarazne bolesti  (vodene kozice, šarlah i druge streptokokne infekcije, monomukleoza...) i infekciozni proljev ( rota virus, salmonela, šigela...), zarazu dječjom glistom, ušljivost i sl.  roditelj je dužan javiti odgojitelju u odgojnu skupinu koju dijete pohađa ili zdravstvenoj voditeljici.

Ukoliko dođe do pojave zarazne bolesti u odgojnoj skupini, zdravstvena voditeljica prikuplja epidemiološke podatke o svoj djeci iz skupine, prati odgojnu skupinu te provodi epidemiološke mjere u suradnji s nadležnim epidemiologom. 

Dijete kod kojeg se pojavila zarazna bolest ne smije boraviti u dječjem vrtiću sve do potpunog ozdravljenja ili prestanka kliconoštva, o čemu svjedoči potvrda nadležnog liječnika.


3. Po završenom liječenju OBAVEZNO donijeti liječničku potvrdu o dozvoli ponovnog boravka djeteta u vrtiću!
 
    BEZ PRAVOVALJANE LIJEČNIČKE POTVRDE DIJETE NE MOŽE UĆI U SKUPINU (ODGOJITELJICA GA NEĆE MOĆI PRIMITI)

 Liječnička potvrda mora sadržavati: ime i prezime djeteta, pečat zdravstvene ustanove te potpis nadležnog liječnika, period u kojem dijete nije boravilo u dječjem vrtiću (od kad do kad) te klasifikaciju bolesti.
 

4.Ukoliko je dijete na antibiotskoj terapiji ne može boraviti u dječjem vrtiću,  također u vrtiću ne može boraviti dijete koje je primilo antipiretik (sredstvo za snižavanje tjelesne temperature).


5. U vrtić nije dozvoljeno unositi lijekove (kapi, masti, sirupi, supozitoriji, tablete, kapsule...) , izuzev ako je drugačije dogovoreno s zdravstvenom voditeljicom kod djece s kroničnim bolestima.

Samo u slučaju posebno uvjetovanih zdravstvenih problema (opstrukcijski bronhitis, astma, epilepsija, febrilne konvulzije, dijabetes i sl.) dozvoljeno je donošenje lijekova u vrtić. Za isto je potrebno predočenje medicinske dokumentacije i prethodan razgovor s zdravstvenom voditeljicom.


6.  Tijekom boravka u dječjem vrtiću zadovoljene su sve nutritivne potrebe Vašeg djeteta, stoga u vrtić nije dozvoljeno  donositi hranu od kuće, razne grickalice, slatkiše, sokove, kolače i sl

      Dijete u vrtiću ne može doručkovati hranu donešenu od kuće kao ni pekarske proizvode. 
 
     Također, radi sigurnosti Vašeg djeteta (mogućnost aspiracije) u vrtić nije dozvoljeno donositi bombone i žvakače gume – zbog rizika od gušenja!!

      Proslava dječjeg rođendana djeteta u vrtiću organizirane su kroz odgojne i druge aktivnosti, što znači da u svrhu proslave rođendana roditelji ne donose namirnice i napitke za konzumaciju.
 
 
 
Za sva dodatna pitanja vezano uz zdravlje djece roditelj se može obratiti zdravstvenoj voditeljici. 

 

Ispiši stranicu