Obavijesti za roditelje

12. veljače 2021.


 

JAVNI POZIV ZA SUDJELOVANJE U ISTRAŽIVANJU

Poštovani roditelji,

Upućujemo Vam poziv i molbu za sudjelovanjem Vas i Vašeg djeteta u istraživanju o tome kako digitalna tehnologija oblikuje svakodnevni život djece, roditelja i obitelji. Istraživanje se provodi u sklopu HRZZ UIP-2019-04-7547„Digitalna tehnologija u obitelji: obrasci ponašanja i učinci na razvoj djece“. Više informacija o projektu možete naći na sljedećoj poveznici http://www.unicath.hr/d-e-c-i-d-e.

U istraživanju sudjeluju roditelji i djeca iz više dječjih vrtića i osnovnih škola u Hrvatskoj, a provedbu istraživanja u dječjim vrtićima i osnovnim školama odobrilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok provedbu financira Hrvatska zaklada za znanost i Hrvatsko katoličko sveučilište. Istraživanje je postavljeno i provodit će se u skladu s etičkim smjernicama istraživanja u kojem su sudionici djeca.

Djeca i roditelji sudjelovat će u intervjuima i fokus grupama o svojoj motivaciji, navikama i okolnostima korištenja digitalne tehnologije, ometanju tehnologijom tijekom obiteljskih aktivnosti i interakcijama roditelj-dijete te o posljedicama i ponašanju uslijed korištenja digitalne tehnologije i ometanja tehnologijom.
Intervjui i fokus grupe bit će provedeni putem online aplikacije Zoom. Sudjelovanje u ovom istraživanju je dobrovoljno. Po završetku istraživanja roditeljima i djeci bit će dostupni rezultati na razini cijele skupine djece i roditelja koji su sudjelovali u istraživanju, koje ćemo objaviti na našim profilima društvenih medija i u radovima.

Svakom djetetu i svakom roditelju koji sudjeluju u našem istraživanju kao znak zahvalnosti poklanjamo bon za posjet zoološkom vrtu.

Svojim sudjelovanjem u ovom istraživanju pridonosite boljem razumijevanju poteškoća korištenja digitalne tehnologije s kojim se djeca, roditelji i obitelji suočavaju u današnje vrijeme u Hrvatskoj.

Unaprijed zahvaljujemo na suradnji i zahvaljujemo na Vašoj pomoći u provedbi istraživanja!

Ukoliko želite sudjelovati u našem istraživanju, pozivamo Vas da nam se javite:

Telefonom na: + 385 (0) 1 370 66 47
elektroničkom poštom na: decide@unicath.hr; azulec@unicath.hr; vanesa.varga@unicath.hr
porukom putem naših profila:
FB: https://www.facebook.com/pages/category/Scientist/Digitalna-tehnologija-u-obitelji-108873304104834/
IG: https://www.instagram.com/_decide2020/

 
kontakt osobe: Ana Žulec, mag. psych. (azulec@unicath.hr) i i dr. sc. Vanesa Varga (vanesa.varga@unicath.hr)

 

12.veljače 2021. 
Obavijest - karneval

 
Obzirom da je pred nama karnevalsko razdoblje , obavještavamo Vas da će se fašnik tradicionalno obilježavati maskiranjem djece  i pedagoškim aktivnostima no uz određene izmjene vezane uz epidemiološku situaciju, odnosno pandemiju COVID 19:
 
 • Kutić za maskiranje u sobi dnevnog boravka neće se formirati iz epidemioloških razloga , a karnevalsko razdoblje obilježiti će se na druge načine , npr. likovnim i glazbenim aktivnostima
 • Preporučamo da se djeca jasličke dobi ne maskiraju zbog razvojnih karakteristika dobi (strah od maske..)
 • Preporučamo da se djeca vrtićke dobi maskiraju isključivo u vlastite kostime , uz napomenu da sve što dolazi na područje glave i lica (šešir, perika, naočale, maske..) nije preporučljivo nositi kako ne bi došlo do zamjene maski među djecom te razmjene sekreta iz nosa i ustiju
 • Ispod maske djeca trebaju imati laganu odjeću kako bi se osjećali ugodnije te da ista istodobno omogućava lako kretanje prostorom i odlazak na wc
 • U vrtiću neće biti omogućeno korištenje kozmetike za bojanje lica
Stručni tim DV Zvončić
 
 
27. siječnja 2021.

OBAVIJEST O OSTVARIVANJU PRAVA NA OLAKŠICU


Poštovani roditelji,
proslijeđujemo obavijest Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba o pravu na olakšice - sudjelovanje roditelja/skrbnika u cijeni redovitog programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja djece u predškolskim ustanovama Grada Zagreba od 1. siječna 2021. godine.

Detaljnije upute pročitajte ovdje.
OVDJE
možete preuzeti obrasce za ostvarivanje prava na olakšicu.

 

26. siječnja 2021.

OBAVIJEST O PROCEDURI UPISA U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE U ŠK. GODINI 2021./2022.

Poštovani roditelji,
obaviještavamo vas da će se postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u 1. razred osnovne škole provoditi od 31. ožujka do 15. lipnja 2021. u osnovnoj školi koju će dijete pohađati prema upisnom području. Iznimno, djeca školski obveznici s već utvrđenim teškoćama u razvoju i djeca koja su prošle godine dobila odgodu polaska u školu trebaju pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja radnije, tj. od 1. veljače do 15. travnja 2021. godine.
Više detalja pronađite u nastavku.


U veljači će roditelji djece školskih obveznika dobiti mailom od stručnog tima vrtića sve potrebne detalje i informacije o upisu u prvi razred.
Poštovani roditelji,
ovdje možete pronaći sigurnosne protokole vrtića Zvončić te upute za vas o postupanju u slučaju potresa.
 

n

VAŽNE ZDRAVSTVENE SMJERNICE ZA SIGURAN I ZDRAV BORAVAK U DJEČJEM VRTIĆU

 
S ciljem očuvanja zdravlja Vaše djece ali i zdravlja druge djece u skupini/vrtiću, posebice u vrijeme izrazito složenih protuepidemijskih mjera preporučamo ostanak kod kuće i savjetovanje s nadležnim liječnikom/pedijatrom u sljedećim situacijama: 

 • Ako su djeca bolesna – na terapiji antibiotikom, antihistaminikom ili nekim drugim lijekovima
 • Ako su djeca bila u kontaktu sa zaraženim osobama te se sumnja da je osoba iz primarne socijalne sredine zaražena zbog razvoja simptoma COVID-a 19 (ili drugih zaraznih bolesti: šarlah, streptokok, peta bolest…)
 • Ukoliko vaše dijete pokazuje jedan ili više znakova bolesti: povišena tjelesna temperatura, dugotrajan kašalj ili kašalj koji do sada niste primjećivali kod djeteta, glavobolja, proljev i/ili povraćanje jednom ili više puta tijekom dana, crvenilo očiju, sekret iz oka, osip

 

Ukoliko Vaše dijete ostane zbog bolesti kod kuće ili je za dijete izrečena mjera samoizolacaije obavezno obavijestite vrtić
na broj 01/3079 699 te na e-mail: sestra@vrtic-zvoncic.com

 
Za djecu koja su zbog bolesti izbivala iz vrtića obavezno je donošenje liječničke potvrde o obavljenom zdravstvenom pregledu – ispričnice.


Poštovani roditelji,

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke vezane uz početak nove pedagoške godine. Možete ih pronaći ovdje.
24. lipnja 2020.

15. lipnja 2020.


Rezultate upisa pogledajte OVDJE.


05.lipnja 2020.

Poštovani roditelji, 


Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute koje možete preuzeti na linku.Poštovani roditelji,

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute koje možete preuzeti na linku.
Također, objavljene su i dodatne preporuke koje možete pronaći ovdje.

Dodatna preporuka je
da svaki dan prije odlaska u ustanovu roditelj u djetetovu bilježnicu upiše vrijednost izmjerene temperature kod djeteta. Bilježnicu dijete donosi sa sobom u ustanovu, a odgajatelj svakodnevno provjerava. Detaljnije upute možete pronaći ovdje.


Obavještavamo vas da od ponedjeljka, 25.05.2020. Dječji vrtić Zvončić započinje s radom na svim objektima
 
Dolazak prijavljene djece moguć je isključivo do 9:00 sati. 
 
Molimo roditelje prijavljene djece da prilikom ulaska u objekte obave preporučenu dezinfekciju ruku (odnosi se na odrasle osobe) i prolazak kroz dezbarijeru obuće (odnosi se na djecu i odrasle).
Isključivo na objektu Voltino 48 roditelji će na ulasku predavati dijete dežurnom odgajatelju zbog potrebe izbjegavanja prolaska kroz blagovaonu i epidemiološke sigurnosti. 


 
Dovođenje i odvođenje djeteta po ulasku i izlasku iz objekata preporuča se u pratnji samo jedne odrasle osobe.
Molimo vas da se minimalno zadržavate u unutarnjim prostorijama vrtića te poštujete preporučenu socijalnu distancu od 1,5 m. Također, molimo Vas da se pridržavate i ostalih protuepidemijske mjere koje su i dalje na snazi.
 
 
Molimo roditelje prijavljene djece da po dolasku s djetetom u ponedjeljak predaju odgojiteljima ruksak s potrebnim stvarima koje će biti dostatne za cijeli tjedan. 

Zbog potrebe pravovremenog informiranja i sustavnog praćenja pobola djece, molimo roditelje da svaki izostanak djeteta najave putem e-maila: vrtic.zvoncic@zagreb.hr, a pobol djeteta direktno zdravstvenoj voditeljici na broj telefona: (01)3079 699 

Nakon izbivanja djeteta uslijed pobola, povratak u kolektiv moguć je isključivo uz liječničku ispričnicu.


 
Veselimo se povratku u vrtić i srdačno Vas pozdravljamo!

Ravnateljica: Rosana Marcinjaš-Lončar, dipl.ped.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________UPISI U NOVU PEDAGOŠKU GODINU POČINJU 25.SVIBNJA. 
DETALJNO O UPISIMA PROČITAJTE U RUBRICI "UPISI  2020./2021." 
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. svibnja 2020.


Poštovani roditelje djece koja od 11. svibnja kreću u jaslice/vrtić,

Molimo Vas da putem linka preuzmete upute važne za boravak djece u vrtiću u periodu od 11. do 22.svibnja .
Upute za dolazak i boravak djece možete pogledati ovdje


Također, molimo vas da OBAVEZNO prilikom dovođenja djeteta u ponedjeljak, 11. svibnja 2020. odgojiteljici predate popunjenu i potpisanu sljedeću izjavu.

U izjavi svojim potpisom jamčite da:

 
 
 1. Dijete nema povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha, nije pod rizikom da je mogao/mogla biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 niti je pod sumnjom da bi mogao/mogla biti zaražen/zaražena s COVID-19 te mu/joj nije određena samoizolacija.
       
 1. Roditelji/skrbnici djeteta, kao i ostali članovi našeg kućanstva, nemaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha, nisu pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19, nisu pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 niti im je određena samoizolacija.
       
 1. OOba roditelja/skrbnici djeteta zaposleni su te ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djeteta.
 1. Tko će dovoditi i odvoditi dijete u vrtić i/ili iz vrtića 

 
         5. Da ste u cjelini upoznat/upoznata s Uputama za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u  kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 29. travnja 2020. 

 

Kako pripremiti dijete na povratak u vrtić nakon izolacije

Poštovani roditelji djece koja se vraćaju u jaslice ili vrtić nakon provedenog perioda u izolaciji, ovim tekstom želimo vam ukazati na sve promijene s kojima ćete se susresti od ponedjeljka kako biste lakše i sebe i dijete pripremili na pomalo izmijenjeni boravak djeteta u vrtiću.

Djecu treba pripremiti prvenstveno na nov načinu ulaska u vrtić i skupinu, neka nova pravila...

Djeca imaju ideju da će se vratiti na staro već njima poznato, ali iako će neke stvari biti iste, morat će se suočiti i s nekim promjenama i naučiti nova pravila ponašanja. Sve to može biti uznemirujuće za mlađu djecu ili onu koja su osjetljivija na promijene i za neku djecu trebat će vremena i strpljenja odraslih da se djeca naviknu na promijenjene okolnosti boravka u jaslicama i vrtiću.

Kako bi njima i vama pomogli, donosimo vam osnovne informacije o promjenama u radu vrtića te prijedloge načina kako da ih djeca lakše podnesu.

1. PROMJENE U FUNKCIONIRANJU SKUPINA

Jako smo se potrudili da djetetu osiguramo da ne dolazi do velikih promjena u djetetu bitnim područjima života u vrtiću, te će većina djece boraviti sa svojim odgojiteljicama i u prostoru svojih skupina. Tek smo par skupina morali "spojiti".
Nove epidemiološke mjere zahtijevaju formiranje novih skupina od po najviše 9-ero djece u odnosu na vrijeme dolaska (i odlaska) djece u vrtić, a nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu. Zato molimo roditelje za razumijevanje kad im kažemo da uključivanje od npr. 18. svibnja neće biti moguće.
Sobe dnevnog boravka u kojima će se provoditi odgojno-obrazovni rad su određene u skladu s epidemiološkim uputama. Djeci koja dolaze "spojene" skupine napomenite mu kako je ovo privremeno, poput ljetnog dežurstva.

2. NOVI NAČIN ULASKA U JASLICE/VRTIĆ

Djecu je potrebno pripremiti i za nova pravila kod dolaska u vrtić, ali i kod boravka u vrtiću. Pripremite dijete da će kod dolaska u vrtić možda trebati sačekati red (s obaveznim razmakom od 2 m) kao i da će se primopredaja djeteta odgajateljici obavljati ispred vanjskog ulaza u svaku skupinu (na objetima Hanamanova 3a i Voltino 48) ili na ulazu u vrtić (Golikova 46) gdje će jedna odgojiteljica preuzimati dijete od roditelja i odvoditi ga do skupine dnevnog boravka njegove skupine.
Upoznajte djecu s tim da nećete ući s njim u garderobu. Rastanci će nažalost morati biti na ulazu u /skupinu/vrtić (ovisno o objektu), kratki i slatki, nakon čega dijete u pratnji odrasle osobe odlazi do sobe dnevnog boravka.  Roditelj pri dolasku s djetetom ili pri preuzimanju ne može očekivati veću komunikaciju na vratima vezanu uz dijete. U određenim slučajevima koji zahtijevaju duži razgovor, roditelj može zatražiti da ga određena odgojiteljica nazove (što će odgojiteljica učiniti u najkraćem mogućem roku). Djetetu navedeno objasnite pozivajući se na njemu već poznate situacije, npr. čekanje u redu s razmacima ispred dućana ili mu skrenite pozornost na takve prizore na televiziji. Objasnite mu da je to potrebno s obzirom na zaštitu od širenja virusa i kako i ono svojim ponašanjem može pomoći u tome. Treba li vam dodatna pomoć u objašnjavanju situacije s virusom upućujemo vas na tekstove u rubrici Kako podržati mentalno zdravlje djece u doba pandemije.

3. PROMJENE U PROVOĐENJU ODGOJNO-OBRAZOVNOG RADA

Upoznajte dijete, u osnovnim crtama i s promjenama u odnosu na odgojno-obrazovni rad. Sobe dnevnog boravka će djelovati drugačije s manje prisutnog materijala za igru. Nažalost, mnogi djeci omiljeni centri više neće biti djeci dostupni ili će imati bitno manje materijala za igru. Naime, po preporuci se mogu koristiti samo materijali koje je moguće oprati. Naš plan je da djeca provode najviše vremena na zraku ili u sobi dnevnog boravka koristeći se didaktikom koja se može ručno dezinficirati ili baciti nakon upotrebe (jednokratno). Kod boravka na zraku, u skladu s preporukama neophodno je izbjegavati aktivnosti koje intenzivno ubrzavaju i produbljuju disanje kao i brzo trčanje i druge oblike brzog kretanja djece, a strogo je zabranjeno korištenje pješčanika. Također, neće biti moguć susret djece iz različitih skupina na vanjskom ni u unutrašnjem prostoru vrtića. Djeca će biti upućivana na pojačane mjere higijene, zato vas molimo, da ih već kod kuće podsjetite na potrebu pojačanog zaštitnog ponašanja u skupini, higijenske navike kojih se treba pridržavati i sl. Naravno, na sve to će ih upućivati i njihovi odgojitelji. Iako vas u periodu adaptacije na jaslice i vrtić potičemo da za dijete osigurate neki oblik tješilice, trenutno, iako smo svjesni da će dio djece ponovno prolaziti kroz period adaptacije nećemo moći, sukladno epidemiološkim mjerama, dozvoliti donošenje igračaka i drugih tješilica za djecu (izuzev duda). Kako ipak imamo na umu potrebe vašeg djeteta, predlažemo vam da s djetetom izaberete npr. posebnu majicu za koju mu objasnite da će biti njegova tješilica, pomoć kod uspavljivanja i sl. za ovaj period kad imamo zabranu unošenja istih.

I za kraj, naglašavamo kako samo kroz međusobnu podršku te zajedničkim i usklađenim djelovanjem djelatnika vrtića i vas roditelja, moći ćemo osigurati da djeca što bezbolnije prihvate nove okolnosti rada vrtića te zajedno sačuvamo zdravlje svih nas. ž

Ako imate bilo kakvih pitanja ili potrebu za podrškom, možete mi se slobodno obratiti putem e-maila na psiholog@vrtic-zvoncic.hr

 

30. travnja 2020.

Poštovani roditelji,

na stranicama Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo objavljene su Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Možete ih pročitati OVDJE.
S obzirom da se u uputama navodi kako "boravak u vrtićima i školama potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to obiteljski dom", važno je da i roditelji budu upoznati s preporukama načina organizacije rada vrtića.


23. ožujka 2020.


Poštovani roditelji,

iako smo fizički odvojeni od vas i dalje mislimo na vas te vam želimo pružiti potporu u vašoj roditeljskoj ulozi.

U ovoj rubrici vam donosimo:

 • pedagoške materijale i ideje za rad s djecom kod kuće 
 • prijedloge aktivnosti djece i roditelja (pjesme, brojalice, pokretne igre, slikovnice, priče...)
 • prijedloge o kvalitetnim video materijalima.


S obzirom da je program predškole obavezan, posebno ćemo na ovoj stranici objavljivati aktivnosti i materijale za djecu u godini pred polazak u školu.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica i pitanja možete nam se obratiti elektronskim putem na e-mail adresu vrtića (Vrtic.Zvoncic@zagreb.hr) ili pojedinih članova stručnog tima (popis OVDJE)


23. ožujka 2020.

Poštovani roditelji,
ukoliko postoji nužna potreba za boravkom Vašeg djeteta u vrtiću Zvončić, molimo Vas da jedan dan ranije, do 14 sati, o tome kontaktirate Dječji vrtić  Zvončić putem:


Ova mogućnost odnosi se na roditelje koji su neophodni na svojim radnim mjestima.


Čuvajte sebe i svoje bližnje, pratite upute Stožera civilne zaštite.

S poštovanjem,
Rosana Marcinjaš-Lončar, ravnateljica
16. ožujka 2020.


 
 Poštovani roditelji djece školskih obveznika,
obavještavamo vas da se upisi u prvi razred odgađaju do daljnjega.
 
Grad Zagreb donio je odluku o Odgodi provođenja postupka utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta/učenika radi upisa u I. razred osnovne škole u školskoj godini 2020./2021.
"Obavještavamo vas da se od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine, a zbog provođenja preventivnih zaštitnih aktivnosti od moguće zaraze koronavirusom, do daljnjega obustavljaju sve aktivnosti vezane uz upis djece u I. razred osnovne škole u osnovnim školama i zdravstvenim ustanovama na području Grada Zagreba u kojima se provodi postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta/učenika radi upisa u I. razred osnovne škole", stoji u priopćenju koje potpisuje gradski pročelnik Ivica Lovrić.
 
U Zagrebu, 16. ožujka 2020.
 
 
Ravnateljica vrtića
 
Rosana Marcinjaš-Lončar, dipl.ped.
13.03.2020.

Poštovani roditelji, 


U skladu s Zaključkom Gradonačenika Grada Zagreba, od 13.ožujka 2020. :

Redoviti rad dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb obustavlja se od 16.ožujka 2020., sukladno Smjernicama za postupanja, a vezano uz aktualnu situaciju širenja COVID-19 virusa. S obzirom na to da je sprječavanje i suzbijanje istog od interesa za Grad Zagreb potrebno je poduzeti mjeru obustave redovitog rada dječjih vrtića kojima je osnovač Grad Zagreb .

Dječji vrtić organizirati će brigu, njegu, skrb i prehranu djece čiji roditelji nemaju mogućnost osigurati njihovo čuvanje, nadzor i ostanak kod kuće .


Kao što ste imali priliku vidjeti, vrtić Zvončić uspješno provodi sve sanitarne mjere te je u stalnom kontaktu s nadležnim higijensko-epidemiološkim službama. 
Sve potrebne sanitarne mjere i nadalje će se pojačano provoditi, te pozivamo sve roditelje na pomoć, kroz odgovorno i savjesno pristupanje i provođenje mjera u skladu s preporukama nadležnih službi. 

Uz srdačne pozdrave 

Ravnateljica vrtića:
Rosana Marcinjaš - Lončar 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Zagreb, 26.02.2020., 15h
revidirana verzija sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji
 
Preporuka postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama (dječjim vrtićima, školama i đačkim domovima)
 
Specifične mjere zaštite vezano uz nCoV bolesti (COVID-19):
 
Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa.
 
Za osobe koje su unazad 14 dana boravile u Kini, Hong Kongu, Japanu, Iranu, Singapuru, Južnoj Koreji te oni koji su nakon 23. veljače doputovali u Hrvatsku iz talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont provodi se u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenih područja:
 

 • aktivni zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja/boravka)
 • u samoizolaciji na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti.
 
Nadalje, oni koji su došli prije 24.2. iz navedenih pokrajina u Italiji a sveukupno unutar 14 dana, te su razvili respiratorne simptome nikako ne smiju ići u odgojno-obrazovne ustanove te se odmah trebaju javiti svom izabranom liječniku.
 
- Definicija zahvaćenog područja: Kina, Hong Kong, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont, Japan, Iran, Singapur, južna Koreja. 

1. Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravom djecom i učenicima koji dolaze iz zahvaćenih područja a koji u anamnezi ne navode bliski kontakt s oboljelima: UVIJEK JE U SAMOIZOLACIJI kod kuće ili u đačkom  domu (organiziranom smještaju) pri čemu ova djeca i učenici mogu živjeti s drugim osobama (mogu primjerice dijeliti sobu u đačkom domu s drugim djetetom).

2. Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravim djetetom/učenikom (bez znakova bolesti) koji dolaze iz zahvaćenih područja a koji su bili u bliskim kontaktima s oboljelima: UVIJEK JE U SAMOIZOLACIJI kod kuće ili u đačkom domu (organiziranom smještaju) ali pri tome trebaju živjeti sami. Dakle, u đačkom domu je neophodno, kada god je moguće, organizirati da takav učenik boravi sam u sobi te da ne dijeli sobu s drugim učenicima. Također đački dom treba organizirati da takav učenik jede u svojoj sobi a ne u zajedničkom prostoru s drugima, te da ne koristi zajedničke prostorije poput sanitarnih čvorova. Ako ne žive sami ili nikako nije moguće organizirati da sam boravi u sobi u đakom domu, neophodan je boravak u ORGANIZIRANOJ KARANTENI.

3. Djecu i učenike koje dolazi iz zahvaćenih područja a imaju neki od respiratornih simptoma (nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah) neophodno je tretirati kao zaražene osobe dok se zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom, što znači da je neophodna hospitalizacija u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.
 
Djeca i učenici kod kojih se provodi aktivan zdravstveni nadzor u samoizolaciji (točka 1. i 2.) ne pohađaju odgojno-obrazovne ustanove za vrijeme trajanja ove mjere zaštite.
 
Do daljnjega je neophodno odgoditi sve organizirane odlaske djece i učenika u zahvaćena područja, kao i organizirane susrete (primjerice sportska natjecanja) s djecom i učenicima koja dolaze iz zahvaćenih područja.
 
Putovanja i organiziranja druženja unutar Hrvatske za djecu i učenike i nadalje su moguća, uz uvjet da u navedenom ne sudjeluju djeca s respiratornim simptomima te uz poticanje boravka na otvorenom.
 
No situacija se brzo može mijenjati s obzirom na epidemiološku situaciju, te se ove preporuke mogu promijeniti, stoga molim pratite web stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva na kojima se svakodnevno  objavljuju ažurirani podaci  vezano uz coronavirus, kao i mjere prevencije:
 
https://zdravstvo.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952
https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/
https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/pitanja-i-odgovori-o-novom-koronavirusu-2019-ncov/
 
 
Opće mjere zaštite:
Neophodno je u organiziranom smještaju i boravku učenika, u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, u svim prostorima gdje se odvija nastava i boravak djece, sanitarnim čvorovima te u prostorima gdje je organizirana prehrana, osigurati:
 • mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama sa cirkulirajućim zrakom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola,
 • nedolazak u školu i predškolsku ustanovu osoblju, učenicima, djeci i osobama u pratnji koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah; sva ostala djeca i učenici uobičajeno pohađaju odgojno-obrazovne ustanove te sve školske i izvannastavne aktivnosti.
Djecu i učenike kao i ostale građane neophodno je podsjećati na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite:
 • redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
 • kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke
 • izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah
 _________________________________________________________________________________________________________________________Početna poduka klizanja - obavijest za odgojnu skupinu MASLAČAK i VIŠNJICE

 

Poštovani roditelji,
S veseljem vas pozivamo na ogledni sat KLIZANJA, koji će se održati  u petak 21.02.2020. U 12:45 sati na SRC ŠALATA

Polazak djece iz vrtića je u 12:00 sati (djecu dovodite u vrtić kao i svakog dana do 9 sati)
 
Ukoliko se Vaše dijete nakon oglednog sata ne vraća u vrtić, molimo Vas da prilikom dovođenja djeteta isto najavite odgojiteljicama.
Roditeljima nije dozvoljen ulazak u prostor garderobe već djecu mogu pričekati na glavnom ulazu.
Ukoliko dijete ide kući s roditeljima, prilikom preuzimanja djeteta obavezno je javljanje odgajateljicama.    
                                                                                 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

17. 01. 2020.

Preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo"Dr. Andrija Štampar" zbog prekoračenih vrijednosti lebdećih čestica


____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Listopad, 2019.

Poštovani roditelji,

 
         Temeljem odluke Odgojiteljskog vijeća Dječjeg vrtića Zvončić, za pedagošku godinu 2018/2019., a u skladu s projektom zdrave prehrane , kao i našoj usmjerenosti prema odgoju djece u razvoju  zdravih navika u prehrani izvješćujemo Vas da ćemo rođendane djece u svim odgojnim skupinama vrtića slaviti kroz odgojne i druge aktivnosti koje će osigurati vrtić.
Također, uvažavajući i različite materijalne mogućnosti obitelji za čiju djecu skrbimo te respektirajući činjenicu da u vrtiću boravi veliki broj djece s posebnim potrebama u prehrani  te složenih alergijskih reakcija na brojne namirnice, donijeli smo odluku da roditelji ne donose nikakve namirnice niti napitke za konzumaciju.
 
Zdravstvena voditeljica :
Katarina Hudi , bacc.med.techn.


Ispiši stranicu